3 съвета как да се подготвите за експедиция на вашите пратки от Китай по време на Китайската Нова Година

Само след няколко седмици азиатските ни партньори и приятели ще посрещнат Годината на Водния Заек с фойерверки, хартиени дракони, ентусиазъм и вяра в бъдещето. Новата година ще бъде отбелязана на 22 януари 2023 г.

Според източния календар, 2023 година ще бъде управлявана от Заека – животно, олицетворяващо динамика, бързина и смелост. 

Китайският израз за Честита Нова Година е „Xin Nian Kuai Le“ и се произнася като „sshin – nyen kwhy – luh“. Обичайно е китайците да поздравяват с израза както приятели, така и непознати по това време, пожелавайки им късмет и щастие през следващата година.

Ще имате ли успех и късмет с експедициите на вашите пратки от Китай зависи обаче не от годината, в която сте родени, а от вашата проактивност и предварителна подготовка за този период от годината. По-долу ви предлагаме 3 съвета, които се надяваме да ви помогнат при експедициите на вашите пратки от Китай преди и по време на Китайската Нова Година (КНГ).

Какво може да направите, за да избегнете прекъсването във веригата на вашите доставки, главоболията и стреса от високите цени, липсата на места и прекъсването на регулярните ви експедиции?

1. Поддържайте връзка с доставчиците си.

Подгответе се старателно и предварително. Знаете, че особено преди КНГ работниците масово се прибират по родните си места във вътрешността на Китай. Цели производства спират за 2-3 седмици до месец, спират и регулярните експедиции. Информирайте се кога най-късно доставчиците ви ще могат да експедират вашите пратки, кога отново ще възобновят работа, кога отново ще имат възможности за експедиция, подгответе се с критично важните за вас наличности, бъдете подготвени с План Б и алтернативни доставчици. Имайте предвид възможността да се подсигурите предварително с буферни количества, за да избегнете липсата на стока по време на периода.

2. Заявете експедицията на стоките към вашите логистични доставчици достатъчно рано, за да си осигурите места.

Помнете, че ситуацията е „извънредна“, за това заявете и резервирайте превозите на вашите товари с вашите логистични партньори възможно най-рано. Ако имате възможност, направете го дори един месец предварително. Добрият логистичен партньор е в състояние да ви предложи различни транспортни схеми и маршрути, подхождащи най-добре на конкретните ви логистични нужди. Така, че говорете и с вашите логистични партньори, кажете им колко и какви стоки очаквате да бъдат експедирани за вас в този период, доколко разчитате на бърза доставка и какво е „бърза доставка“ според вас, поискайте да ви дадат няколко варианта според това от кое пристанище или летище ще имате доставки, поискайте оферти за бърз директен сервиз, макар и на по-висока цена и за икономичен сервиз с повече претоварвания. Поискайте информация за прекъсванията на сервизите по време на празниците в Азия и за възможните забавяния. Помнете, че възможните забавяния в отплаванията и претоварването по различните пристанища, както и задръстванията в основните летищни хъбове в Европа са обстоятелства до някаква степен извън контрола на превозвачите и логистичните ви партньори и те не биха ви обезщетили за претърпени щети от такива забавяния, но че един добър проактивен логистичен партньор и внимателно навременно планиране на доставките могат да ви спестят много главоболия.

3. Имайте предвид възможността да изберете интермодален сервиз, за да избегнете липсата на места и високите цени.

Проучете с логистичния си доставчик възможностите да използвате интермодален сервиз комбиниращ железопътен и сухопътен транспорт. Чисто морските и въздушни сервизи често страдат от липса на свободен капацитет през такива периоди, докато интермодалните сервизи са редовни с няколко седмични отпътувания и кратки транзитни времена и могат да ви спестят главоболията от закъсненията, задръстванията по хъбовете и липсата на места по корабите и авиолиниите.

За всички, които ще празнуват Китайската Нова Година „Xin Nian Kuai Le“!

Юнимастърс ви помага с избора на ефективни транспортни решения преди Китайската Нова Година. Специалистите ни са на ваше разположение по всяко време на следните контакти: имейл: customerhub@unimasters.com или на телефон: 080080000