Златната Седмица в Китай 2023

С наближаването на предстоящия празник на Златната Седмица на Китай, бихме искали да използваме тази възможност, за да ви напомним колко е важно да планирате вашите товари навреме. Повечето офиси и производства в Китай ще бъдат затворени за периода от 29 септември до 6 октомври 2023 г.

Този едноседмичен национален празник в една от най-важните световни икономики ще се отрази със сигурност върху веригата на вашите международни доставки. Препоръчваме ви да се подготвите добре, за да избегнете евентуални проблеми и забавяния.

Какво е Златната Седмица?

Тази година Фестивалът на средата на есента (Mid-Autumn Festival), известен още като Фестивал на луната или Фестивал на лунната торта се пада на 29 септември. Това е традиционен фестивал, празнуван в китайската култура. Подобни празници се празнуват още и в Япония, Корея, Виетнам и други страни от Източна и Югоизточна Азия. Отделно всяка година Китай празнува установяването на Китайската Народна Република на 1 октомври. Тези два празника се комбинират в дълъг почивен период от 8 дни. Традиционно китайците използват възможността да пътуват за удоволствие и за да посетят близките си в други части на страната.

Какво ще се случи през Златната Седмица?

Повечето бизнеси и фабрики ще преустановят работа, което означава, че производството ще спре. Пристанищата и летищата ще продължат да работят макар и с намален състав заради намаления производствен капацитет. Държавните институции, като Митниците например ще бъдат затворени от 1 октомври до 3 октомври. Възможно е след приключването на празника някои производства да не възобновят незабавно пълния си капацитет, което би могло да има отражение върху веригите на доставките в световен план. Отделно някои превозвачи планират седмици без отплаване след празника с цел да запазят текущите ценови нива.

Как да минимизираме ефекта на Златната Седмица върху вашите доставки?

Ние даваме най-доброто от себе си, за да ви помогнем да намалите ефекта на Златната Седмица върху веригата на вашите доставки, а вие бихте могли да ни помогнете като вземете предвид следните препоръки:

  • Комуникирайте – комуникирайте с вашите доставчици и клиенти относно наличностите и необходимостта от попълването им в определен срок;

  • Планирайте – дискутирайте с нас вашите планове за доставка за да можем да ви предложим най-подходящото решение съобразено с времевите ви изисквания и бюджет;

  •  Букирайте – заявете букировките си възможно най-рано и се съобразете с обявените крайни дати;

  •  Не чакайте последната минута – за морски транспорт е добре да заявите поне 3 седмици предварително, а за въздушен поне 2 седмици предварително.

Свържете се с нас при въпроси или нужда от съвет, за да планираме заедно вашите следващи стъпки.

Юнимастърс ви помага с избора на ефективни транспортни решения преди Златната Седмица. Специалистите ни са на ваше разположение по всяко време на следните контакти:

Е: ocean@unimasters.com, air@unimasters.com

T: 0800 800 00 (безплатен)