Въздействие на текущата ситуация с превозите по море върху доставките от Азия

Ситуацията в Червено море от декември 2023 г. доведе до осезаем недостиг на контейнери и места по корабите от Далечния изток до Европа. По-дългият маршрут и в двете посоки през нос Добра надежда възпрепятства навременното връщане на оборудването в Азия. Търсенето на контейнери и наличен капацитет  между Азия и Европа започва да прилича много на пика на пандемията, а анонсираните “blank sailings” може да предизвикат допълнителни забавяния в транзитните времена на товарите от Азия.

Какви са последиците за морските превози?

1) Разширяването на ситуацията в Червено море доведе до бързо намаляване на капацитета и оборудването.

2) Контейнерните линии стартираха въвеждането на допълнителна такса пиков сезон както за дългосрочни, така и за краткосрочни договорени тарифи. Различни маршрути, включително Червено море, Африка, САЩ, Латинска Америка, през м. май достигнаха нива от USD 6000 или дори USD 8000 за 40’DC, HQ контейнери.

3) Ако напрежението в Червено море и заплахите на въоръжените сили на хутите за експанзия в Индийския океан се запазят, навлата за морски транспорт могат да достигнат  USD 10000/40’DC, HQ до юли.

4) Търсенето на места е много по-голямо от очакваното и някои товародатели са готови да платят допълнително USD 1000/на контейнер (такса shipping guarantee) над тарифата, за да си осигурят капацитет.

Нашите съвети

Гарантиран капацитет

Съветваме Ви при текущата ситуация да избирате възможности с гарантиран капацитет, тъй като цените на контейнерите непрекъснато се покачват,  коригирайки се приблизително на всеки 48 часа. 

Дългосрочно планиране

Не забравяйте да вземете предвид закъсненията, като планирате дългосрочно и заявявате Вашите букировки за морски транспорт поне 3-4 седмици по-рано.

Алтернативен транспорт

Препоръчително е за спешните Ви доставки да се търсят алтернативни видове транспорт като въздушен или железопътен, там където е възможно.

При сегашната нестабилност на пазара и продължаващите проблеми с оборудването и местата по корабите, екипът на Юнимастърс ежедневно следи ситуацията. Нашата цел е да Ви държим информирани, за да получите най-добрите възможни решения за Вашите товари. Нашите специалисти са готови да отговорят на всички възникнали въпроси, да помогнат със съвет, консултация или оферта на следните контакти:

Е: ocean@unimasters.com | T: 0800 800 00 (безплатен)