Как да се подготвим за Брекзит?

Днес Великобритания се оттегля официално от Европейския съюз. На 29 януари т. г. Европейският парламент одобри споразумението, с което стартира преговорния период между Лондон и Брюксел за бъдещите им търговски отношения. Той ще продължи от  1 февруари до 31 декември 2020 година. Какво ще се случи на 1 февруари т.г.? Накратко – нищо, но и нищо няма да бъде същото. 

От 1 февруари Великобритания ще продължи да бъде част от ЕС, но вече няма да има свои представители в Европейския парламент и на срещите на Европейския съвет. Няма да има и представител в Европейската комисия.  

За гражданите на Великобритания и Европейския съюз нищо няма да се промени, защото всички споразумения, под които Лондон е поставил своя подпис като член на ЕС, остават в сила. Всяко едно от тях, като например споразумението за свободно движение на хора и стоки, ще бъде преразгледано, като крайният срок за това е 31 декември 2020 година. 

Защо нищо няма да е същото? Защото Великобритания вече ще бъде третирана като трета страна от всички членки на общността. Тя вече няма да има глас във вземането на решения, но ще бъде задължена да се съобразява с общата политика на ЕС – поне до края на годината. А това е най-голямата стъпка за излизането на Лондон от съюза, след като преди три години и половина проведе референдума за своето напускане.  

Какво трябва да правим оттук нататък? 

Вече е ясно, че от 1 януари 2021 година ще има нови споразумения. Те неминуемо ще са свързани с такси за внос и износ на стоки от и за Великобритания. А също и с издаването на нови документи.  

При представяне на документи пред митница ще имате необходимост от така наречения ЕОРИ (EORI) номер. Той е задължителен при комуникацията с митниците в целия Европейски съюз и един път получен може да се използва при взаимодействието на лицето с всички митнически администрации на ЕС. Гражданите имат нужда от ЕОРИ номер най-често във връзка с освобождаване на куриерски пратки над 30 лева или пощенски пратки на стойност над 150 евро. ЕОРИ номерът е уникален за всяко лице и може да бъде получен по два начина: 

  • чрез подаване формуляр на хартиен носител: ЕОРИ номер се издава във всяко митническо учреждение в срок до три работни дни. За издаването му не се заплаща такса.  Заявителят попълва формуляр за получаване на ЕОРИ номер и представя документ за самоличност.
  • по електронен път чрез е-Портала на Агенция „Митници”:  Необходим е квалифициран електронен подпис и валидна регистрация в е-Портала. 

Вземете решение как да изготвяте митническите си декларации? 

Ще се нуждаете от митнически декларации, ако решите да изнасяте или да внасяте стоки от и за Великобритания след 31 декември 2020 година. На първо място трябва да решите дали ще правите това лично или ще се доверите на митнически брокер. Юнимастърс предлага тази услуга, като за нея може да научите повече тук или да се свържете с нас на customs@unimasters.com или на телефон 0800 800 00.

Ако искате да изготвяте митническите си декларации лично,  бъдете търпеливи, защото скоро ще публикуваме повече информация по тази тема. 

Бъдете информирани

Не спирайте да се информирате за всички решения и споразумения, за които Великобритания и Европейския съюз ще си стиснат ръцете. През следващата една година следете новините от големите международни агенции или се абонирайте за нашия месечен бюлетин, в който ние ще ви изпращаме най-важното, свързано с Брекзит. 

Каквото и да се случи след 31 декември 2020 година, вие можете да разчитате на експертизата на Юнимастърс във всеки един момент. Свържете се с нас и споделете какви транспортни и логистични проблеми имате. А ние ще ви предложим най-удобните за вас решения.