Ситуацията в Червено море и ефектът и върху веригата на вашите доставки - Част 2

Уважаеми клиенти,

В средата на декември ви уведомихме за зараждащата се криза за корабоплаването в Червено море, породена от нападенията на търговски кораби от хутските бунтовници от Йемен. Очертахме и възможните очаквани ефекти върху веригите на вашите доставки включващи морски транспорт.

Как се развива тази ситуация близо месец по-късно и какво можем да очакваме в близко бъдеще? Кризата доведе до глобален негативен ефект върху морския товарен транспорт свързан с нарастване на цените и рязко спадане на надеждността на услугите. 

Независимо от ударите, които бяха нанесени през последните дни по техни позиции във вътрешността на Йемен от обединени военноморски части на САЩ и Англия, атаките  на хутите срещу кораби преминаващи транзитно през Червено море продължават и досега. 

След кратко първоначално колебание повечето големи морски превозвачи решиха временно да преустановят преминаването през Червено море и да насочат корабите си през по-дългия и по-скъп маршрут покрай нос Добра Надежда (ЮАР). Според базираната в Хонг Конг компания Liner Analytics Pte, специализирана в пазарни изследвания в областта на контейнерната логистика, броят на контейнеровозите прерутирани около ЮАР, вместо през Суецкия канал е достигнал до 354 към 07 януари 2024. Капацитетът им е 4,65 милиона TEU (20-футов еквивалент) или 16,4% от световната контейнерна флота. Това са и 80% от всички контейнеровози движещи се по маршрут между Атлантическия океан/Средиземно море и Индийския океан. 

В резултат цените на морския транспорт се увеличиха и продължават да се увеличават драстично, като морските превозвачи въведоха сериозни допълнителни такси, някои дори и след датата на експедиция, позовавайки се на форсмажорните клаузи в коносамента. Не се очакват сериозни намаления поне до края на празниците за новата година в Азия (10.02.-18.02.2024). 

Транзитните времена до нашите ширини също се удължиха с по 3-4 седмици, а поради забавата в обратните курсове и завършването на ротацията в Азия, вече се усеща и липсата на празно оборудване. Очакванията са тази тенденция да се засили в края на януари, точно преди началото на Китайската Нова Година (КНГ).

Намаляват местата по корабите, които ще отплават от Азия през втората половина на януари и в началото на февруари, а задръстванията в претоварните портове се увеличават.

Очакванията за проблеми с оборудването и местата по корабите са ситуацията да продължи и след КНГ, затова съветът ни е да планирате дългосрочно и да заявявате вашите букировки за морски транспорт поне 3-4 седмици по-рано. 

Препоръчително е за спешните ви доставки да се търсят алтернативни видове транспорт като въздушен или железопътен, там където е възможно.

Юнимастърс продължава да следи ситуацията и да ви информира за развитието и, а нашите професионални екипи са на разположение да отговорят на всички възникнали въпроси за текущите и бъдещите ви доставки, да помогнат със съвет, консултация или оферта.

Можете да се свържете с нас на следните контакти:

Е: ocean@unimasters.com | T: 0800 800 00 (безплатен)