Какво да очакваме при морските превози в условията на пандемията от Ковид-19 и Китайската Нова Година?

Във връзка с Ковид ограниченията в Китай, бихме желали да ви информираме за текущата динамична ситуация с по-големите пристанища там и как това би се отразило на веригата на вашите доставки. 

Tianjin, Xingang: Офисите са затворените до следващо нареждане. От персонала се изисква да работи от вкъщи и да се подлага на задължителни тестове (както всички жители в Тианджин). Операциите на пристанищата остават без промяна, но подобно на Нингбо вече има различни ограничения за шофьорите на камиони, което създава известно забавяне. Очакват се отмени на резервации поради новите ограничения.

Shenzhen: През уикенда бяха открити няколко случая на Ковид. Шофьорите на камиони са задължени да предоставят негативен PCR тест, но не по-стар от 48 часа, за да влязат в пристанището. Части от Шънджън са в локдаун. Очакванията са ситуацията да не бъде толкова сериозна, както при Нинбо, но ще има известни закъснения при връщане или взимане на контейнери от пристанището. 

Xi’an: Градът остава под стриктен локдаун и офисите са затворени. Сериозни са ограничения свързани с товарните превози. Това доведе до различни оперативни проблеми както при сухопътния, така и при железопътния транспорт. Летището е затворено.

Ningbo: Въпреки някои подобрения в оперативния поток само 50% от шофьорите на камиони им е позволено да отидат в други градове, за да товарят контейнери и да ги върнат в Нингбо, което води до значителни закъснения.

Shanghai, Qingdao, Dalian, Xiamen, Guangzhou продължават да работят нормално към 12 януари, 12:00 GMT.

Следващите три седмици са изключително натоварени за износа от Китай, тъй като предстои официалният празник свързан с Лунната Нова Година (01 февруари) и предстоящото откриване на Зимните олимпийски игри в началото на февруари, което вероятно ще доведе до допълнително затягане на ограниченията.

Контейнерните линии обмислят да пренасочват товарите си към други китайски пристанища, които не са засегнати от новите ограничения, за да избегнат закъснения в разписанията на корабите..

Морските превозвачи се очаква да обявят и седмици без отплавания (blank sailings) в началото на февруари заради намаленото търсене по време на празниците.